Българин взе наградата „Оскар“ за визуални ефекти!

Българин взе наградата „Оскар“ за визуални ефекти!

27.02.2013г.

Филмът "Животът на Пи" заслужено грабна престижната филмова награда "Оскар" за визуални ефекти. Зад много от ефектите във филма стоят българският художник и аниматор Любомир Христов и неговата компания Christov Effects and Design. Българинът е работил и по ефектите на продукцията, която спечели наградата за филм на годината - „Арго“ на Бен Афлек. За този проект на компания му е възложена нелеката задача да пресъздаде Лос Анджелис от 1970-те години.

"Животът на Пи" е базиран на едноименния бестселър на Ян Мартел. Във филма се разказва за  фантастичното пътешествие на младия Писин (Пи), който след корабокрушение в продължение на 227 дни се носи сред водите на Тихия океан. На спасителната лодка заедно с него е кръвожаденият тигър на име Ричард Паркър. Освен "Оскар" за визуални ефекти, холивудската продукция спечели и наградата за операторска работа.

Любомир Христов е възпитаник на НАТФИЗ със специалност „Анимационна режисура”. Част е от класа на проф. Тодор Динов. Първоначално работи като аниматор и постановчик в студията за анимационни филми в киноцентъра Бояна. В началото на 90-те заминава за Великобритания, където работи за британска фирма като дизайнер на визуални ефекти. Сред проектите му са филми като “Армагедон”, “Мисия невъзможна”, “Отмъстителите” и др. След като се премества в Лос Анджелис, Христов  участва в реализацията на  “Шестият ден”, “Червеният дракон”, “Мумията”, “Машина на времето”, “13 дни”, “X- Мen 2” и други. След основаването на собствената му фирма през 2003 г., екипът му се заема с проекти като “Матрицата” , “Г-н и г-жа Смит”, "Карибски пирати”, “300”, “Аватар”, "Зеленият фенер", "Облакът Атлас" и много други.

 

http://www.bg-damma.com/az-obicham-bulgaria/povodi-za-gordost/2557_bulgarin-oskar