LOVE.NET: успех, зад който се крие трагедия

LOVE.NET: успех, зад който се крие трагедия

12.03.2012г.

Близо година след като един от най-касовите нови български филми LOVE.NET (THEMOVIELOVE.NET) тръгна по кината, стана ясно, че големият успех на лентата е минал и през своите трудни моменти.

За голяма драма с целия филмов материал разказва ексклузивно режисьорът ИЛИЯН ДЖЕВЕЛЕКОВ:

"Тъй като в България няма възможности, няма мощности за завършен процес точно по начина, по който ние бяхме решили технически за създаването на филма, събрахме оферти от чужбина. И след много дълга кореспонденция, която продължи шест месеца, си стиснахме ръцете с Унгарската лаборатория. Буквално си стиснахме ръцете, защото говорихме с официалния представител на лабораторията в България. Уточнихме и последния детайл и си казахме, че договорът е формалност, която ще бъде придвижена следващата седмица. На въпроса дали това пречи материалът ще бъде изпратен в Унгария и да започва работа, представителят каза:

"Разбира се, това е моя грижа". 

Оттук нататък, цялата ни кореспонденция стои в компютъра, договорът е налице, а стискането на ръката ни е неговият подпис, другото е формалност", си спомня Джевелеков.

Какво се случило обаче. Представителят на лабораторията заминал за Унгария, казал, че неговият екип поема транспортирането, те направили връзка с лабораторията в Бояна и оттам насетне започнали проблемите.

Първо режисьорът получил есемес, който гласял:

"Случи се трагедия, трябва да говорим.

Режисьорът му се обадил в, както той казва, "леко прединфарктно състояние", защото усещал, че наистина се е случило нещо много неприятно.

Оттам научил, че е имало катастрофа.

По думите му материалът за филма бил натоварен във ван от лице, изпратено от Желев. Превозното средство, било управлявано само от един човек през нощта, като колата била с газова уредба.

Мъжът пътувал през нощта и със скорост пресекъл румънско-унгарската граница, където се блъснал с единствената друга кола на пътя. Колата се подпалила, а шофьорът, по разказа му, излязъл изключително трудно след 20-минутна битка с предпазния колан.

Човекът все пак успял да извади лентата, но за лош късмет вятърът пренесъл огъня от вана направо върху материала.

Според целия екип това било "истинска драма".

"До този момент бяхме изчислили целия процес по конец. Бяхме толкова щастливи, че нещата се случват правилно. И в един момент ти се съобщава, че негативът, първоносителят на този материал, не съществува. Което на прост език означава, че този филм няма шанс да се появи в киносалоните", казва Джевелеков.

Когато екипът се събрал, за да научат всички новината, щастие нямало емоционални разриви, а точно обратното. Всички били настроени така, че трябва да излязат достойно от ситуацията.

През следващата седмица екипът е получавал съвсем оскъдна информация за това какво точно се е случило, заедно със снимки на обгорелия ван и ленти.

Накрая обаче екипът събрал материал за лента и крайният резултат бе, че само за първата седмица откакто бе в кината, LOVE.NET задмина по зрителски интерес в България дори наградената с "Оскар" филм "Речта на краля".

Източник: http://kino.gbg.bg/index.php?p=news&newsid=31689