Кои филми са номинирани за наградите на Филмовата академия

Кои филми са номинирани за наградите на Филмовата академия

21.05.2012г.

Филмите "АВЕ" на режисьора Константин Божанов, "КЕЦОВЕ" на Валери Йорданов и Иван Владимиров и "LOVE.NET" на Илиян Джевелеков са номинирани за Филм на 2011 г. от БЪЛГАРСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ.

Академията представя цялата кинематографична общност и присъжда най-ценените навсякъде по света награди - от творци за творци.

Състезават се 16 игрални, 14 документални и научнопопулярни и 5 анимационни филма, имали публичен показ у нас от 1 януари до 31 декември 2011 г.

Българската филмова академия предварително обяви, че Наградата за цялостно творчество ще получи кинодокументалистката Невена Тошева.

Родената на 25 януари 1922 г. авторка с изключителен авторитет в българското кино е била учителка, а започва работа в Кинопрегледа през 1956 г. Престижни национални и международни награди й носят филмите "Толкова ли съм лош?" (1966), "Учители" (1978), "Пансионът" (1979), "Рак" (1983), "В ателието" (1984) и мн. др. През 1974 година заедно с проф. д-р Никола Шипковенски прави "Феноменът" - филм за пророчицата Ванга, който дълго време е забранен за показване пред публика.

Сред другите номинирани са:

 

- За документален филм - "Вляво от пътя "Лондон-Калкута" на Михаил Мелтев,"ГОРЯНИ"на Атанас Киряков и "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов ;

- За телевизионен филм - "КОРАВИ СТАРЧЕТА" на режисьорите Пламен Масларов и Ивайло Пенчев, "№1" на Атанас Христосков и "ПОД ПРИКРИТИЕ" на Димитър Митовски, Виктор Божинов и Димитър Гочев;

- За женска роля: Ваня Цветкова в "Седем часа разлика", Лилия Маравиля в "LOVE.NET" и Милена Николова в "ЛОРА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР";

- За главна мъжка роля: Иван Джамбазов в "Корави старчета", Михаил Билалов в "Под прикритие", Симеон Лютаков в "Седем часа разлика", Ованес Торосян в "Аве" и Филип Аврамов в "Кецове", "N 1" и "Домашен арест".

Всички номинации са на FILMMAKERSBG.ORG/AWARDS, а наградите ще бъдат обявени на 28 май  в кино "Люмиер" в НДК в рамките на Салона на изкуствата.

 

Източник:http://kino.gbg.bg/index.php?p=news&newsid=32929