Кой обра наградите в Кан

Кой обра наградите в Кан

27.05.2013г.

Вижте кои са победителите от 66-тия филмов фестивал във френския град Кан, какво каза президентът Никола Оланд и защо журито награди филм за еднополовата любов.

Оланд похвали френското кино

Президентът на Франция Франсоа Оланд изпрати своите "топли поздрави за Абделатиф /Абдел/ Кешиш, Леа Сейду и дебютантката Адел Екзархопулос за най-високата кинонаграда на фестивала във френския средиземноморски град Кан. "Златната палма", която тримата получиха заедно в неделя в Кан е за филма "Животът на Адела".

Държавният глава подчерта, че Златната палма е "Награда за таланта на творците, свободата на режисьора /Кешиш/, неговата смелост и увереност в младите хора ".

Оланд не пропусна да засегне и темата за т.нар. "изключение за културата" от правилата на свободната търговия, за да защити "разнообразието на световното кино".

Ето и победителите от 66-тия филмов фестивал в Кан:

Златна палма за френския режисьор от тунизийски произход Абделатиф (Абдел) Кешиш и двете му актриси в "Животът на Адела – глава 1 и 2"/ "La vie d`Adèle - chapitre 1 et 2"/, англоезичното му заглавие е "Blue is the Warmest Colour" /Синьото е най-топлия цвят/. Откровен разказ за любовното пробуждане и сексуалните открития на младо момиче към друга жена. Лесбийската история ще предизвика по-консервативните нрави.

Втората по значение награда на Канския кинофестивал е за филма "В съзнанието на Луин Дейвис" /Inside Llewyn Davis/ на американците Джоуел и Итън Коен /братя Коен/. Филмът им е носталгично и изпълнено с хумор посещение на Гринуич вилидж през 60-те години на XX век, когато се ражда кънтри музиката.

Режисьорската премия е за мексиканеца Амат Ескаланте за работата му "Ели" /Heli/.

Наградата на журито спечели филмът "Какъвто бащата, такъв и синът" на японската кинолегенда - режисьора Хирокадзу Кореeда.

Наградата за най-добра женска роля отива за Беренис Бежо /Бейо/ в страховитата семейна драма на иранския режисьор Асгар Фархади "Миналото".

Награда за най-добра мъжка роля получи, макар и не лично, холивудският ветеран Брус Дерн за играта му в "Небраска". Наградата за 76-годишният Брус Дърн е за ролята му на свадлив старец в "Небраска", на режисьора Александър Пейн, който я взе, за да му я занесе в САЩ.

Наградата "Златна камера" е за Антъни Чън от Сингапур за "Ило Ило"

Златна палма за късометражен филм получи южнокорейският режисьор Ван Гон Муун.

Защо журито в Кан награди филм за еднополовата любов

"Животът на Адела" - филмът за изгарящата страст между две жени, който спечели Златна палма на фестивала в Кан в неделя вечерта - е "красива история, красива любов, в която всеки може да намери себе си, независимо от сексуалността си", каза председателят на журито Стивън Спилбърг след награждаването.

"Имахме привилегията, а не смущението, да видим този филм", въпреки много ясните сексуални сцени, каза той. "Това е историята на една силна, прекрасна любов. Бяхме под очарованието на филма, с големи актриси. Режисьорът оставя героите да оживеят", каза Спилбърг на пресконференцията след награждаването.

Попитан за възможните трудности, които може да срещне филмът в някои консервативни страни и щати на САЩ, председателят на журито подчерта, че "този критерий не се брои", поздравявайки френско-тунизийския режисьор Абделатиф Кешиш за "смелостта да разкаже тази история".

Стивън Спилбърг е сигурен, че "Живътът на Адела" ще бъде видян от "по-широка аудитория и ще има голям успех в САЩ".

"Не политиката ни влияе, а филмът", каза той. В същия ден в Париж имаше масова демонстрация срещу закон за гей браковете. Актьорът Даниел Отьой, също член на журито, не пожелава този филм да се свързва с полемиката във Франция заради закона, позволяващ еднополовите бракове.

"Наградата ми говори нещо друго", заяви той пред пресата: "Тя ми говори за съвсем нормални човешки чувства и за раждането на желанието при едно младо момиче". "Тази любовна история ме плени", сподели Отьой.

"Това не е гей филм", настоя друг член на журито - румънският режисьор Кристиан Мангиу – хвалейки невероятното "разбиране на киното" от режисьора Абделатиф Кешиш.

 

източник:http://temadaily.bg