“Хобит: Неочаквано пътешествие” е лидера в българската бокс офис класация

“Хобит: Неочаквано пътешествие” е лидера в българската бокс офис класация

24.12.2012г.

Българската публика винаги е изпитвала голям афинитет към високобюджетните приключенско-фантастични холивудски продукции и премиерния “Хобит: Неочаквано пътешествие” за пореден път доказва това. 


Дългоочакваната лента на режисьора Питър Джаксън надмина предварителните очаквания и застана на първата позиция в родния бокс офис с рекордни приходи и оставяйки далеч след себе си конкуренцията.Само за първия си уикенд в България първата част от новата трилогия на Питър Джаксън спечели 449 464 лева, което е на само един от най-добрите декемврийски стартове на всички времена, но и най-силния стартов уикенд за цялата 2012-та година. С това свое представяне “Неочаквано пътешествие” остави зад себе си тазгодишните хитове “Отмъстителите 3D“ и “Черният рицар: Възраждане“ и дава заявка за едно от най-силните представяния от последните няколко години. 

Освен големия предварителен интерес от страна на публиката (който се дължи основно на значителната популярност на трилогията “Властелинът на пръстените“ в България) продукцията беше подпомогната и от широката рекламна кампания, по-скъпите билети за триизмерни прожекции и липсата на нови холивудски премиерни заглавия през изминалата седмица. Ясно е, че “Неочаквано пътешествие” ще надмине границата от един милион лева, но само времето ще покаже дали лентата ще успее да намери място сред суперхитове като “Аватар“,“Мисия Лондон“ и “Карибски пирати: В непознати води“, които могат да се похвалят с приходи от над 2 милиона лева. В световен мащаб високобюджетния 3D-филм вече е натрупал над 230 милиона долара.

Второто място в класацията е за анимационния “Чудната петорка”, който за изминалия уикенд е добавил към приходите си допълнителни 72 374 лева. От премиерата си досега триизмерния филм е натрупал общо 520 045 лева – повече от стабилен резултат за продукция, която не е продължение на хитово заглавие и която тръгна по кината в разгара на манията около последната част от поредицата “Здрач”. 

Коледната тематика на “Чудната петорка” определено му помогна в борбата за повече зрители и въпреки, че няма да се нареди до бокс офис успехи като “Храбро сърце“ и четвъртия “Ледена епоха“ филма вече може да се счита за един от хитовете на годината. Общо по света, триизмерната анимация е спечелилa 190,485,268  долара при бюджет от 145 милиона долара. 

“Тежка категория” застава на трета позиция в родния бокс офис със спечелени за три седмици 84 847 лева. Продукцията се изкачва с една позиция нагоре и регистрира увеличение в приходите от близо 30 хиляди лева, които са натрупани за седем дни. Независимо от това увеличение лентата с Кевин Джеймс няма шанс да изпъкне над останалите подобни заглавия от изминалата година и приходите й бледнеят пред постиженията на повечето ленти в тазседмичния топ 10.

Все пак, “Тежка категория” ще успее да надмине границата от 100 хиляди лева, което на фона на конкуренцията и имайки в предвид липсата на силен предварителен интерес ще бъде едно достойно постижение. 

Широко дискутираният “Арго” е на четвърто място, като за изминалите две седмици от премиерата си е натрупал общо 54 730 лева. Въпреки известния актьорски състав филма на Бен Афлек не е от типа заглавия които вкарват в кината голям брой зрители и честото му свързване с предстоящите Оскари изглежда не е увеличило интереса на публиката. 

“Арго” е насочен главно към по-възрастната публика и дори да беше предшестван от мащабна рекламна кампания филма едва ли би могъл да предизвика особен интерес сред младата публика, която поне що се отнася до България е основния финансов източник пълнещ касите на кината. За сметка на това трилъра се представя добре в световен мащаб и вече е спечелил над 160 милиона долара.

“Здрач: Зазоряване - част 2” заема пета позиция в класацията. Романтичната драма се върти по кината от пет седмици насам и до момента е натрупала 531 766 лева – на пръв поглед приличен резултат, но имайки в предвид, че става дума за дългоочаквания финал на сагата “Здрач” предварителните очаквания бяха за по-добро представяне. Лентата ще подобри постижението на “Зазоряване - част 1” (550 хиляди лева), но досегашното й представяне доказа за пореден път, че публиката на франчайза е ясно изразена и е почти невъзможно да бъде привлечен по-широк брой зрители. Ако публиката на “Зазоряване - част 2” не бе съставена в по-голямата си част единствено от момичета в тийнейджърска възраст лентата без съмнение щеше да се нареди сред най-големите хитове на годината.

Все пак, за заглавие с ясно изразена още преди премиерата аудитория “Зазоряване - част 2” се представя достойно в родния бокс офис.

Шестото място е за “007 координати: Скайфол”, който за осем седмици по кината е спечелил общо 1 150 485 лева. Блестящ пример за заглавие, чиято публика на практика няма граници и е съставена от мъже и жени на различни възрасти “Скайфол” определено надмина предварителните очаквания и вече заема едно от челните места в класацията за най-големите хитове на годината. 

По отношение на бокс офис представянето, лентата на Сам Мендес остави далеч след себе си останалите продукции за Джеймс Бонд и успя да натрупа приходите си без да разчита на по-скъпите билети за 3D-прожекции. В световен мащаб, “Скайфол” е на път да достигне границата от един милиард долара приходи.

Скоростният трилър на Дейвид Кеп “Спешна пратка” застава на седма позиция в класацията. За един месец в България филма с Джоузеф Гордън-Левит и Майкъл Шанън е спечелил 130 896 лева, което е всъщност прилично постижение за заглавие, което тръгна по кината почти незабелязано и което няма претенции за огромни приходи. Ясно е, че “Спешна пратка” няма шанс да се нареди до големите хитове на годината, но имайки в предвид разочароващото му представяне в останалата част от света приходите му от родните киносалони съвсем не са за подценяване.

В най-добрия случай, трилъра ще завърши тукашното си представяне с приходи от около 200 хиляди лева.

“Облакът атлас” е осми в бокс офиса и за шест седмици по киноекраните е натрупал общо 254 254 лева. Определян като най-скъпия независим проект на 2012-та година филма на Уашовски и Том Тиквер не се превърна в хит в Съединените щати и през първите две седмици в България приходите също бяха разочароващи. Филмът, който не можеше да разчита на голям брой прожекции на ден, все пак успя да набере малко скорост през изминалия месец и сега може да се похвали с едни ако не впечатляващи, то задоволителни приходи. 

“Облакът атлас” няма да се превърне в голям хит в България, но и със сигурност няма да бъде счетен за бокс офис провал. 

3D-анимацията “Хотел Трансилвания” заема предпоследната девета позиция в класацията със спечелени за девет седмици 739 796 лева. Както много други триизмерни анимации от изминалите три години лентата на режисьора Генди Тартаковски изненада със силен стартов уикенд и сегашните й приходи са повече от достатъчни за да я наредят до най-успешните заглавия на 2012-та. 

За разлика от тазгодишния “Храбро сърце“ (също оригинална анимационна лента в триизмерен формат) “Хотел Трансилвания” няма да надмине границата от един милион лева, но независимо от това ще бъде запомнен като един напълно задоволителен бокс офис успех.Общо по света, озвучения от Адам Сандлър филм е натрупал 301 милиона долара.

Десетото място е за комедийната драма “Любовна терапия”, която за един месец в България е спечелила 87 006 лева. Таргет-аудиторията на лентата с Мерил Стрийп е по-възрастната публика и най-верните почитатели на романтичните комедии. Имайки в предвид това досегашното скромно представяне едва ли изненадва някого и напълно очаквано филма остана в сянката на по-големите заглавия и е на път да отпадне от топ 10. 

По принцип романтичните комедии/драми никога не са се радвали на особен успех в българските кина и “Любовна терапия”, въпреки участието на познати на широката публика актьори, няма да бъде изключение. Световните приходи на лентата до момента се равняват на повече от приличните за подобен род заглавие 107 милиона долара.

Източник: http://www.cinefish.bg/Hobit-Neochakvano-pateshestvie-e-lidera-v-balgarskata-boks-ofis-klasaciya-news10547.html