"Сдружение Азбукари" стартира националната кампания

"Сдружение Азбукари" стартира националната кампания

09.01.2013г.

"Сдружение Азбукари" стартира националната кампания за набиране на средства за изграждане на първата в България комбинирана, обществена площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специални потребности. Идеята е, освен своите физически умения, по време на заниманията, децата да развиват и логическото си мислене. Различни изследвания показват, че чрез играта малчуганите по-лесно възприемат основни познания. За целта площадката ще има обособен кът с уреди с образователни игри, които ще стимулират процеса на учене.

Чрез тях малчуганите ще могат да възприемат цветове, форми, да запомнят буквите и цифрите. Всички знаем, че все още в българското общество децата и изобщо хората с увреждания и специални образователни нужди в различна степен са изолирани, а в някои населени места и сегрегирани no расов или етнически признак. В повечето случаи тази ситуация е породена от отсъствието на толерантност или поради незнание и дистанциране от проблемите на хората В неравностойно положение, заради трайно наслоили се обществени предразсъдъци към интегрирането им в социалната среда. От "Сдружение Азбукари" са убедени, че за да започне промяната на тези вкоренени с десетилетия стереотипи, е важно да се промени начинът на мислене на всеки един от нас, а това се възпитава от най-ранна детска възраст. Най-големи възможности за плавна, елегантна и добронамерена интеграция на хора В деликатно положение осигуряват образователните и практическите занимания с малките деца, чиито светоглед предстои да бъде изграден във времето на израстването им, заяви председателя на сдружението, бившата телевизионна водеща, Цвета Кирилова. Според нея децата са искрени, непринудени и отзивчиви, а приятелски подадена ръка към връстници винаги е зов за съпричастност. Именно затова дейността на "Сдружение Азбукари" е насочена основно към децата. „Неминуемо, заедно с тях, в практиката ни ще бъдат увлечени и техните родители, близки и приятели, а обединението на едно място на деца с различни емоционални потребности, със специални образователни и игрови нужди, е предизвикателство към всички участници в процеса" - категорична е Кирилова. Освен с амбициозния проект за строеж на площадка, екипът на "Сдружение Азбукари" вече подготвя и второто издание на детски фестивал „Вярвам в теб!". Той ще се проведе на 1 и 2 юни в Южния парк, в София, фестивалът е сцена за изявите и на музиканти, творци, актьори, циркови артисти, аниматори и спортисти. В основата му е заложена и важна социална кауза - деца от всяка възраст да играят на едно място, заедно с деца с увреждания, а те от своя страна да почувстват съпричастност и подкрепа.
 
Всеки, който иска, може да помогне за реализирането на благородната идея като изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS 123 на номер 17 777 и за трите мобилни оператора. За абонати по договор цената е 1 лв. За потребители на предплатени услуги - 1,20 лв. с ДДС. Подкрепа може да окажете и чрез дарителската сметка В Първа Инвестиционна Банка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.