Солариумът – какво трябва да знаем

Солариумът – какво трябва да знаем

04.04.2012г.

Интересът към изкуствения тен завладя през последните години не само Америка, но и редица страни от Западна Европа, включително и България. Да притежаваш кафяв загар на кожата означава не само по-добра визия и по-добро самочувствие, но е и част от т.нар. модерно излъчване. Шоколадовата кожа се предпочита от редица жени и мъже  - от една страна така тялото изглежда по-стегнато и привлекателно, а от друга – значително по-слабо. Въпреки многобройните алармиращи препоръки на Световната Здравна Организация за вредното действие на слънчевите лъчи все повече хора са обхванати от желанието да притежават бронзов загар и да му се наслаждават. Възможностите за това са многобройни – от естествените слънчеви бани през различните лосиони за изкуствен тен, до разнообразните солариуми. Последните като че ли през последните години придобиват най-голямо значение. Защо това е така и какво всъщност представлява солариумът?

 

Понятието солариум произлиза от латинската дума sol – слънце, и в миналото е била употребявана за означаване на големи тераси, върху които римляните са се наслаждавали на слънчевите лъчи. Понастоящем нейното значение е променено и днес под солариум разбираме сборно понятие за различни уреди, които излъчват ултравиолетова светлина, която често се използва за медицински цели, като лечение на остеопороза, лечение на депресия, на редица кожни заболявания и при различни мускулни болки. През последните години понятието придоби и друго значение – солариумът стана синоним на един от основните методи за получаването на бронзов загар.

 
 
На какъв принцип действа UV-светлина и солариума?

Солариумът представлява устройство, което излъчва ултравиолетова светлина в точно определение съотношение. Благодарение на флуоресцентните лампи и на техните фосфорни бленди излъчваната радиация е много близка по характеристики до тази на слънцето.

 

Именно ултравиолетовата светлина има фотобиологично действие – тя променя структурата на кожата и оказва влияние върху метаболизма на епидермиса. UV-лъчите изменят клетъчната кинетика, кръвооросяването и най-вече спомагат за синтезата на меланин – пигментът, придаващ кафеникав цвят на тялото. Самите UV-лъчи биват няколко вида в зависимост от дължината на вълната. UVА-лъчите имат най-голямо значение за меланопродукцията – те проникват по-дълбоко от UVВ-лъчи и в по-голяма степен стимулират клетките (меланоцитите) за синтез и натрупването на кафявия пигмент. За съжаление обаче тези лъчи увреждат еластичните фибри на кожата и водят до по-бързото и състаряване. Освен това тези лъчи стоят в основата на производството на т.нар. свободни радикали – това са молекули, които са изключително реактивоспособни и водят до активирането на туморен процес. Поради тази причина UVА-лъчите са максимално ограничени като емисия и до тялото достигат само отговорните за слънчевия загар UVВ-лъчи. Понастоящем именно тези лъчи най-често се свързват с трите типа най-често наблюдаван кожен рак, а именно базалноклетъчния, спиноцелуларния рак и изключително злокачествения меланом.

 

UVВ-лъчите са основният компонент на съвременните солариуми. Те имат по-малко значение за меланопродукцията поради по-слабата им проникваемост в кожата, но от друга страна не водят така активно до канцерогенни прояви. Те оказват влияние основно върху продукцията на витамин D и поради тази причина са от съществено значение за изграждането на правилната костна структура. Едновременно с това те стимулират отделянето на хормона на щастието – серотонина и поради това спомагат за по-добро настроение. От друга страна обаче UVВ-лъчите често причиняват т.нар. изгаряне на кожата, което от своя страна също може да отключи туморогенезата. Ето защо от изключително значение при солариумните процедури е и времетраенето – колкото по-малко е то, толкова рискът от изгаряне е по-малък. UVС-лъчите имат незначително влияние във формирането на бронзовия загар, поради което те не са част от солариумната радиация.

 

очаквайте продължение на темата...

 
консултант Петър Йончев, собственик на Соларно студио Beautyskin.
ул. Георги С. Раковски 178 (на ъгъла с Любен Каравелов) до НДК.